Persbericht

Viering van de Internationale Dag van de Coöperatieven met het thema

COOPERATIEVEN VOOR FATSOENLIJK WERK

In 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in de resolutie 47/90, de eerste zaterdag van juli van elk jaar uit tot Internationale Dag van de Coöperaties. Op zaterdag 6 juli 2019 vierde MEO de Internationale Dag van de Coöperaties met een seminar.

Het thema “Coops 4 Decent Werk” werd dit jaar door de verenigde Naties en het International Coöperatieve Alliance gekozen aan de hand van verbredende ongelijkheden, toenemende onzekere banen en een hoog werkloosheidscijfer, voornamelijk onder jongeren.

Het # Coops Day thema 2019 is gekoppeld aan het Duurzaam Ontwikkeling Doelstellingen (SDG) 8 “Inclusief ontwikkeling en fatsoenlijke werk”. Als mensgerichte bedrijven en belangrijke ontwikkelingsactoren hebben coöperaties een belangrijke rol te spelen bij het creëren en behouden van fatsoenlijke banen in elke gemeenschap. Zodoende mensen te machtigen op zowel het sociale als het economische vlak.

Op Zaterdag 6 Juli opende de minister voor Economische Ontwikkeling Kenneth Gijsbertha het seminar waarna drie lokale en een internationale sprekers het podium namen. De drie lokale sprekers waren mevrouw Peggy Isenia, president van FEKOSKAN, sprak over “Het belang van coöperaties voor waardig werk”, de heer Raúl Henriquez, directeur van de Sociaal Economische Raad (SER) sprak over “Arbeidsontwikkelingen in de wereld”/ Future of Work “en dhr. Edward St. Jacobs, president van de Curaçao Union Central (SSK), sprak over “De visie van de vakbond en die van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) met betrekking tot waardig werk “.

De internationale spreker, de heer Andrés Alvarez Ovares als projectdirecteur van het Centrum voor Coöperatieve Studies en Training (CENECOOP) sprak over: “Hoe coöperaties zich kunnen voorbereiden om te profiteren van toekomstig werk en ook fatsoenlijk werk te bereiken”. Aan het einde van het seminar werd een paneldiscussie gehouden waarbij zowel de sprekers als het publiek ideeën uitwisselden die tijdens de verschillende presentaties naar voren waren gebracht door de vier sprekers.

Op de foto van links naar rechts

Kenneth Valpoort (Unie), Minister Hensley Koeiman (Arbeid), Andrés Alvarez Ovares, Minister Kenneth Gijsbertha, Peggy Isenia, Raúl Henriquez.

Foto’s en video zijn beschikbaar voor weergave op de MEO Facebook-pagina.
For English click here.
Para Español haz click aquí.

Share