Persbericht

Curaçaos voorzitterschap AICESIS benadrukt tijdens toespraak op 112de Internationale arbeidsconferentie

Genève, 13 juni 2024 – Tijdens de 112de Internationale Arbeidsconferentie (ILC) in Genève, Zwitserland, heeft de Secretaris-generaal van de Internationale Vereniging van Sociale en Economische Adviesraden en Vergelijkbare Instellingen (AICESIS), de heer Apostolos Xyrafis, bijzondere aandacht geschonken aan de aanwezigheid van de Curaçaose delegatie. De Sociaal-Economische Raad (SER) van Curaçao bekleedt sinds november vorig jaar het voorzitterschap van AICESIS, een positie die de groeiende invloed en het leiderschap van het eiland onderstreept.

In zijn toespraak betoonde de Secretaris-generaal zijn diepe waardering voor de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en benadrukte hij de cruciale rol van AICESIS in het bevorderen van geïnstitutionaliseerde vormen van sociale dialoog, sociale rechtvaardigheid en economische stabiliteit. “Het voorzitterschap van Curaçao markeert een belangrijke mijlpaal voor onze organisatie en weerspiegelt de toewijding van onze leden aan onze gezamenlijke missie”; aldus de Secretaris-generaal.

AICESIS, opgericht in 1999, vertegenwoordigt Economische en Sociale Raden (ESC`s) en vergelijkbare instellingen uit meer dan 70 landen. De vereniging fungeert als een platform voor dialoog en samenwerking tussen sociaaleconomische adviesraden en sociale dialooginstituten wereldwijd. De samenwerking met de ILO, die in 2012 begon en in 2018 werd verlengd, heeft geleid tot talrijke gezamenlijke initiatieven die de effectiviteit van sociale adviesraden in het vormgeven van arbeids- en sociaal beleid versterken. Later dit jaar wordt er een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst getekend met de ILO.

Het voorzitterschap van de SER van Curaçao wordt gezien als een teken van de toenemende rol van kleinere landen in mondiale beleidsvorming. Secretaris-generaal Xyrafis benadrukte dat institutionele sociale dialoog een hoeksteen vormt voor democratisch bestuur, sociale cohesie en economische veerkracht. “In een tijdperk van snelle technologische vooruitgang, demografische verschuivingen en ernstige milieuproblemen is de behoefte aan robuuste sociale dialoogmechanismen dringender dan ooit”; stelde hij.

Empirisch bewijs toont aan dat landen met goed gevestigde sociaaleconomische adviesorganen hogere niveaus van sociaal vertrouwen, lagere inkomensongelijkheid en veerkrachtigere arbeidsmarkten vertonen. In Europa, Latijns-Amerika en Afrika hebben deze raden bijgedragen aan het onderhandelen van sociale pacten en het verbeteren van arbeidsrechten en werkomstandigheden.

De toespraak werd afgesloten met een hernieuwde belofte om de samenwerking met de ILO te intensiveren en de inspanningen van AICESIS te richten op opkomende kwesties zoals digitalisering, de opkomst van kunstmatige intelligentie, klimaatverandering en demografische transities. “Samen kunnen we de kracht van sociale dialoog benutten om een rechtvaardigere, eerlijkere en welvarendere wereld op te bouwen.”; concludeerde Secretaris-generaal Xyrafis.

De aanwezigheid en actieve rol van de Curaçaose delegatie tijdens deze conferentie benadrukken de toegewijde inzet van het eiland om bij te dragen aan inclusieve en duurzame ontwikkeling wereldwijd.

De video-opname van de volledige toespraak van de Secretaris-generaal van AICESIS kunt u hier bekijken.

 

 

 

 

Share