Persbericht

Sociaal-Economische Raad van Curaçao neemt leiding van regionaal netwerk CESISALC over

 

 

Willemstad, Curaçao, 27 september 2023 – Op een belangrijk moment voor de regionale diplomatie en institutionele samenwerking heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) van Curaçao het voorzitterschap op zich genomen van het regionale netwerk van sociaaleconomische adviesraden en vergelijkbare instellingen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (CESISALC). De benoeming werd bekendgemaakt aan het eind van de derde Intercoonecta Program Meeting, een evenement dat mede gesponsord werd door het Spaanse Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking INTERCOONTECTA en de Economische en Sociale Raad van Spanje, gehouden in Montevideo, Uruguay, op 20 september 2023. Het tweejaarlijkse, roulerende voorzitterschap loopt tot 20 september 2025.

Vóór deze belangrijke benoeming werd het interim-voorzitterschap bekleed door de Economische en Sociale Raad van de Republiek Guatemala. De SER van Curaçao belooft de gevestigde erfenis van effectief leiderschap en betrokkenheid voort te zetten.

De uitverkiezing van de SER van Curaçao is niet alleen een erkenning van de goede staat van dienst, maar ook een bevestiging van het potentieel van de SER om een bijdrage te leveren aan het welzijn en de duurzame vooruitgang van de regio – een verantwoordelijkheid die de raad met grote ernst op zich neemt.

Bij de installatieceremonie waren hooggeplaatste vertegenwoordigers van economische en sociale raden uit heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aanwezig, waaronder Guatemala, Honduras, de Dominicaanse Republiek, Peru en Argentinië, in het bijzonder de SER van Rio Cuartos.

Uitgaande van zijn voorzittersrol wil de Curaçaose SER andere nationale en sub nationale sociaaleconomische adviescolleges actief betrekken als deelnemende leden van CESISALC. Dit initiatief is erop gericht om de diversiteit van het netwerk te versterken en inclusieve discussies te bevorderen over zaken die cruciaal zijn voor de regio.

Het operationele leiderschap zal worden gecentreerd in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, wat een belangrijke mijlpaal betekent voor deze Caribische eilandnatie. Curaçao, een autonoom land dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, wordt hiermee één van de kleinste staten die een leiderschapspositie van dit kaliber bekleden op het gebied van regionale sociale dialoog en institutionele samenwerking.

De aankondiging komt in een kritieke periode voor de bredere Latijns-Amerikaanse en Caribische regio, die geconfronteerd wordt met een scala aan sociaaleconomische uitdagingen. Het SER-voorzitterschap van Curaçao in CESISALC zal naar verwachting een belangrijke stap zijn in het bereiken van consensus en het vormgeven van beleid dat een positief effect zal hebben op duurzame ontwikkeling en bestuur.

Ga voor meer informatie naar de officiële website van CESISALC: www.cesisalc.org.

Share