Persbericht

Delegatie van SER Curaçao neemt het initiatief om het CESALC netwerk te reactiveren

Abidjan, Ivoorkust, 8 maart 2018. Tijdens een ‘lunchmeeting’ met de technische delegatie van de Sociaal Economische Raad (SER) van Curaçao, die vandaag met hun collega’s van Brazilië, de Dominicaanse Republiek en Spanje, deelneemt aan de jaarlijkse bestuursvergadering van de Internationale Associatie van Sociaal Economische Raden en Vergelijkbare Instituties (AICESIS) in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, is de acute noodzaak naar voren gekomen om op korte termijn een proces op te starten om het netwerk CESALC (Consejos Económicos Sociales de América Latina y del Caribe) te heractiveren.

Dit netwerk waaraan de nationale SER’s van de regio deelnemen, is al enkele jaren niet meer actief voor verschillende redenen, waarbij enkele van de belangrijkste redenen het gebrek aan fondsen, de instabiele politieke en economische situatie in enkele landen (zoals Brazilië, Guatemala en Honduras) en ook gebrek aan leiderschap, zijn.

Curaçao, Brazilië en de Dominicaanse Republiek, die de regio vertegenwoordigen als bestuursleden van AICESIS in het Afrikaanse land, hadden op initiatief van Curaçao over de toekomst van CESALC gesproken en ze waren met elkaar overeen gekomen dat er behoefte is om dit netwerk te reactiveren en CESALC uit te breiden met sociaaleconomische raden van de regio’s die op regionale/gemeentelijke basis werken, zoals de SERs van Jalisco, Mexico en Buenos Aires, Argentina.

De Spaanse delegatie, die ook aanwezig was bij deze vergadering, heeft een uitgebreide toelichting gegeven over het programma van INTERCONECTA die in verband met het platform Ibero-Americana financiële ondersteuning biedt om initiatieven voor tripartisme, sociale dialoog en het opzetten van platforms en/of consultatieve mechanismen in Spaans sprekende landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te bevorderen.

Spanje heeft zich ertoe verbonden om betreffende het programma Interconecta wel degelijk aandacht te geven aan de ambitie om CESALC te reactiveren.
SER Nederland die zich ook bij de groep heeft aangesloten tijdens de bijeenkomst staat positief  tegenover dit initiatief.

Op de foto de afgevaardigden tijdens hun bijeenkomst. Van links naar rechts: SER Curaçao (Raul Henriquez en Miloushka Sboui-Racamy), SER Brazilië (Gustavo Ramos), SER Dominicaanse Republiek (Iraima Capriles), SER Spanje (Juan Moscoso del Prado Hernández en Luis Sauto) en SER Nederland (Véronique Timmerhuis).

 

 

Share